Als de binnenmuren in zeer slechte staat zijn, kies je dan best voor bepleistering of voor beplating?

Voor een doe-het-zelf-klus adviseren wij te werken met gipsplaten. Hier zijn meerdere voordelen, zoals kortere droogtijden, eenvoudige afwerking en gemakkelijker inbouwen van isolatie.

In de vakwereld wordt de afwerkingstechniek met Gyproc® platen ook wel eens droge afbouw genoemd.

De voordelen van het droog afbouwen zijn voornamelijk dat er weinig water aan te pas komt en dat je dus geen rekening hoeft te houden met lange droogtijden na plaatsing en afwerking van de platen. Bovendien kan je het werk op elk moment onderbreken, wat erg gemakkelijk is als je bijvoorbeeld enkel in het weekend kan werken.

Werk je daarentegen met natte pleister dan moet je de aangemaakte pleister ineens verwerken en werk je best het oppervlak volledig in één keer af. Bepleisteren kan bovendien enkel op een ondergrond die daarvoor geschikt is (geen losse delen, zoals oud pleisterwerk of behang).

Een Gyproc® plaat kan je zowel op een bestaande muur als op een afzonderlijke structuur monteren. Door te werken met een voorzetwand is de vlakheid van de te renoveren muur van geen belang. Gyproc® platen zijn overigens vlak en kan je eenvoudig mooi afwerken dankzij de ABA-voegtechniek.

Een wand mooi glad bepleisteren is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Bovendien kan je ook makkelijk leidingen en bijkomende isolatie inbouwen in de Gyproc® wand zonder bestaand metselwerk te moeten weghalen.